Koltuk Altı Kararması Nedir?
Koltukaltı kararması estetik olarak pek çok kişiyi rahatsız edebilir. Özellikle kolsuz kıyafetler giyildiğinde kişiyi rahatsız eden koyu renk koltukaltlarının rengi çeşitli tedavilerle açılabilir. Peki koltukaltı kararması neden olur?
Koltukaltı Kararması Neden Olur?
Bazı insanlar genetik olarak koltukaltları daha koyu bir renge sahip olabilir. Ayrıca herhangi bir nedenle cildin tahriş olması deride pigment üretiminin artarak deri renginin koyulaşmasına, bir diğer adıyla hiperpigmentasyon oluşmasına neden olabilir. Yani koltukaltı kararması olarak isimlendirdiğimiz bu durum deride pigment üretimi artışının bir sonucudur. Hamilelikte hormonsal değişimler nedeniyle pigment üretiminin artışı sonucunda koltukaltı kararması gelişebilir. Doğum kontrol hapı gibi bazı hormonsal ilaçlar da koltukaltı kararmasına neden olabilir. İnsülin direnci varlığında gelişen akantozis nigrikans adlı cilt sorunu da yine koltukaltı ve ensede cildin kalınlaşması ve koyulaşması ile seyreden bir durumdur. Koltukaltı kararması şikayetiyle doktora başvuran hastalar bu açılardan değerlendirilmelidir.
Koltukaltı kararmasının nedenleri yanlış alışkanlıklarımız da olabilir. Koltukaltı kararmasının en yaygın nedenleri şöyle açıklanabilir:
Tıraş ve Ağda: Koltukaltı kararmasının en yaygın nedenlerinden biri çok sert tıraş veya herhangi bir yardımcı krem, jel kullanmadan tıraş yapmaktır. Bu basit ama hatalı alışkanlıkla aslında koltukaltlarındaki ciltte küçük kesikler oluşur. Yine tüylerden kurtulmak için yapılan ağdanın sert bir şekilde yapılması koltukaltlarında cilt tahrişlerine neden olur ve bu da zamanla hiperpigmentasyon yaratır.
Kişisel Bakım: Yetersiz kişisel bakım, koltukaltlarında biriken ölü derinin artmasına neden olur. Ciltte daha donuk bir görüntü oluşur. Ölü cilt hücreleri, deride daha fazla pigmentasyon birikimine neden olur. Banyo sırasında koltukaltlarının iyice temizlenmesi sağlanmalıdır.
Kıyafet: Dış görünüşünüze özen gösterip şık kıyafetler giyebilirsiniz ama giydiklerinizin ne kadar sağlıklı olduğunu hiç düşündünüz mü? Koltukaltlarınız, dirsekleriniz ve kasıklarınız kıyafetlerinize sürtünür. Gün boyunca üzerinizdeki kıyafetler hele bir de dar ve sıkı ise bu durumu biraz daha kötüleştirir. Koltukaltlarınızda cilt tahrişi meydana gelebilir.
Deodorant: Deodorant ya da terlemeyi önleyici kozmetik ürünler yaygın olarak kullanılmakla beraber özellikle hassas cildi olan kişilerde bazen deride tahrişe neden olarak pigment üretiminde artışa neden olabilir.
Koltukaltı kararmasının nedenleri kısaca şöyle sıralanabilir:
- Deodorant ve terleme karşıtı ürünlerdeki kimyasal tahriş ediciler
- Tıraşın neden olduğu tahriş ve aşınma
- Ölü deri birikmesi
- Dar kıyafetler
- Hiperpigmentasyonu artıran sigara
- Bakteriyel bir cilt enfeksiyonu olan eritrazma
- İnsülin direnciyle ilişkili bir durum olan akantozis nigrikans
- Diyabet ve buna bağlı gelişen mantar enfeksiyonları
- Hormonal bozukluklar (akromegali, hipotiroidizm, Addison hastalığı, Cushing Sendromu, polikistik over sendromu, diyabet)
Koltukaltı Kararması Nasıl Geçer?
Öncelikle koltukaltı kararması için önlem almak gerekir. Yani ciltte koyulaşma oluşmadan dikkatli olunmalıdır. Öncelikle şu basit yöntemlerden başlayın:
- Kullandığınızda yanma ve tahrişe neden oluyorsa deodorant veya terleme karşıtı ürününüzü değiştirin. Alkol gibi tahriş edici bileşenler içeren ürünlerden uzak durun.
- Tıraşı bırakın ya da tıraştan önce cildinizi yumuşak bir sabun veya tıraş kremi ile nemlendirin. Tıraş yerine lazer epilasyon tercih edilebilir.
- Haftada 1-2 kez vücudunuza peeling yapabilirsiniz. Bu sayede ölü derilerden vücudunuzu arındırabilirsiniz. Koltukaltı hassas bir cilde sahiptir. Bu nedenle koltukaltınıza uygulayacağınız peeling’in hassas ciltlere uygun olmasına özen gösterin.
- Dar giysiler yerine bol kıyafetler, sentetik yerine pamuklu kumaşlar tercih edin.
- Sigara içiyorsanız bırakın.
Koltukaltı Kararması Tedavisi
Koltukaltı kararması şikayeti olan kişiler öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmalıdır. Koltukaltı kararmasına neden olan altta yatan bir medikal sorun varsa öncelikle bu sorun tedavi edilmelidir. Kişinin ihtiyacına göre dermatolog tarafından koltukaltı kararmasına uygun bir tedavi oluşturur.
Başlıca kullanılan tedaviler arasında hidrokinon, retinoik asit, azelaik asit, kortikosteroidler, kojik asit içerikli topikal ürünler sayılabilir.
Koltukaltı kararması tedavisi kapsamında deride peeling etkisi sağlayan alfa hidroksi asit ve beta hidroksi asit içeren ürünler kullanılabilir.
Pigmentleri yok etmek için bir diğer yöntem olarak lazer tedavisi uygulanabilir. PRP ve mezoterapiyle de koltukaltı renk açılması sağlanabilir. Çoğu zaman birden fazla yöntemin kombine edilerek kullanılması gereklidir.
Koltukaltı kararması için evde kullanılan karbonat, limon-portakal suyu gibi yöntemler deride tahrişe neden olma riski nedeniyle önerilmemektedir. Koltukaltı kararması doğal çözüm diye düşünüp yanlış uygulamalara yönelmeyin.